Хлібом славиться земля
Хліб і сіль в українській хаті завжди були символом гостинності. Хліб, як і рушник, здавна в Україні служив оберегом. Кругла паляниця нагадувала сонце і була символом, якому вклонялися наші далекі предки. Жоден із українських обрядів не обходився без хліба, тому що хліб – це добробут, багатство.
Хліб супроводжує нас усе життя -від нароження до глибокої старості.
У всіх народів він святий .Хліб берегли, на його честь складали гімни, хлібом зустрічали найдорожчих гостей.А славні письменники оспівували хліб в своїх творах поєднуючи його із золотом та називали хліб мудрою паляницею, ясним сонцем . І щоб у нас на столі завжди був хліб, ми звертаємось до Бога із молитвою і благаємо: «Отче наш ,хліб нам щоденний, дай нам сьогодні»
Без хліба немає продовження роду , без хліба немає свята ,без хліба немає пісні.Знати ціну хлібові,вміти його економити, бути бережливими і дбайливими господарями -це головні питання суспільства.
Саме тому в Лужанському ЗНЗ I-III ст.ім В,Орелецького пройшов цікавий захід-захист проекту: «Хлібом славиться земля» .Учні під керівництвом класного керівника 7-А класу Юречко Інни Орестівни розділилися на команди дослідників ,біологів, літераторів , художників та вміло доводили, що хліб- усьому голова. При цьому демонструвалася відеопрезентація про насущний і святий хліб, співалися пісні ,розгадувались загадки ,звучали прислів`я та приказки про його величність-Хліб.
Учні мали змогу послухати бібліотечний урок: « Щоб хліб запах на нашому столі, докласти треба руки роботящі » та ознайомитись із книжковою виставкою: «Хліб на столі-щастя на землі».Цей матеріал підготовила Савка Наталія- бібліотекар Лужанської бібліотеки.
Діти підготували гарні малюнки,де зобразили колосся пшениці,золоту ниву та пишний, ніби щойно спечений каравай.
Із даного проекту усі присутні багато почерпали інформації,бо метою було допомагати учням пізнавати й сприймати морально-етичні цінності та застосовувати їх у своїй поведінці; виховувати у дітей християнські риси: любов до Бога, людей, здатність долати трудності, виховувати бережливе ставлення до хліба та пошану до праці людей.
|